Snoekbaars vissen onder de volle maan

Snoekbaars in een maan

Wat is de invloed van de volle maan op de snoekbaars vangsten?
Het beste moment om bij de volle maan op snoekbaars te vissen is met opkomend water, ongeveer 2 tot 3 uur voor hoogwater (hoog springtij) om precies te zijn, tot ongeveer 2 tot 3 uur daarna. Bij laagwater (laag springtij) zijn de snoekbaarsvangsten aanzienlijke slechter, zeker vanaf de kant.

De sterke afwisseling in stroming triggert de snoekbaars om te jagen! Daarnaast is het waterniveau dan nog voldoende hoog. Dit zorgt ervoor dat de snoekbaarzen ondiep tegen de waterkant gaan azen. En met die grote ogen hebben ze geen moeite om je door het maanlicht verlichte aas te vinden.

De snoekbaars staat dan AAN en is het een kwestie van tijd totdat je een beuk op je hengel krijgt!

Dus plan je vissessie zorgvuldig want het kan een verschil zijn tussen een matige of een geweldige visavond zijn.

Dit geldt over het algemeen voor de (grote) rivieren en alle wateren die ermee in verbinding staan. Bij een gesloten watersysteem zoals meren en waterplassen is het vaak anders aangezien het waterniveau niet sterk verandert door de stand van de maan.

Wat maakt dat de snoekbaars vangsten zo sterk kunnen verschillen bij de volle maan?

Tijdens de volle maan krijgen we te maken met extreme verplaatsing van het water gedurende de dag. Vooral op de rivieren, waar het waterniveau en de stroming sterk door de getijden worden bepaald. Dit geldt ook voor rivierplassen en andere wateren die hiermee in verbinding staan. De aantrekkingskracht van de maan en die van de zon is dan groter dan anders. De zon en de maan staan dan in elkaars verlengde t.o.v. van de aarde en bundelen als het ware hun krachten en trekken aan het water.

Stand zon en maan tov aarde bij volle maan
De stand van de maan en de zon t.o.v. de aarde bij de volle maan cyclus. De ovale blauwe cirkel geeft een overdreven representatie van de invloed door de aantrekkingskrachten op het water.

Tijdens deze periode ontstaat er z.g. hoogwater springtij (HWS) en laagwater springtij (LWS). Eenvoudig vertaald, bij hoog water is het waterniveau extra hoog en bij laag water is het waterniveau extra laag. Het effect is twee dagen na de volle maan het sterkst merkbaar. Dat betekent dat er in onze watersystemen in deze periode voor de snoekbaars veel verandert. Die moet zich continu aanpassen aan deze veranderende omstandigheden. EN de grote vraag in de visgemeenschap: is dat goed of slecht voor de vangsten?!


Waar kan je informatie over de getijden vinden?
De handigste site is die van de Rijkswaterstaat. Via het onderstaande link kom je bij de kaart uit waarop je de locatie selecteert door op een meetpunt (blauwe bol) te klikken. Door vervolgens op de grafiek te klikken krijg je tijd te zien. Doe er je voordeel mee! https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/astronomische-getij/
Voor mee is het een onmisbare tool geworden.


Een lange tijd was ik van mening dat de snoekbaars bij de volle maan uit stond. Talloze keren, na een slechte visdag of avond, op de terugweg naar huis zag ik de volle maan in alle glorie vel schijnen. De link tussen een slechte vissessie en de volle maan werd snel in mijn hoofd gelegd. Dat maakte ook dat ik vermeed om te vissen op deze dagen. Toch is mijn mening na een beschaafde discussie en een leuke vissessie met mijn vismaat bijgesteld! Hoe kan dat?

Mijn ervaring: The battle of the fishing theories!

“Jaaaa! Weeeer één!” Riep mijn maat bij het drillen van zijn derde snoekbaars die hij binnen een kwartier te pakken had.

Het begon allemaal met een what’s app bericht. “Hey, heb je tijd om te vissen?”

Ik had tijd, maaaarrree moet ik wel gaan? Het was volle maan en dat maakte mij minder enthousiast….. Tijdens het gesprek werd ik toch aan het denken gezet! Ben ik niet vastgeroest, bij het idee dat het vissen bij een volle maan niet de moeite waard is? Wij besloten om ‘s nachts bij hoogwater onze theorieën te testen. We hadden ongeveer drie uur beschikbaar om te vissen en kozen hiervoor twee stekken uit. Een soort hit and run tactiek bij gebrek aan tijd.

Ideale omstandigheden

Snoekbaars vangen bij de volle maan
Vissen onder de volle maan

Het was Oktober en het weer was opvallend aangenaam, nog steeds trui weer zeg maar. De zon ging om exact 19:00 onder en niet veel later zijn we begonnen met vissen. Hoogwater was ongeveer om 21:30 te verwachten. Verder hadden we een zachte westenwind in onze rug. Onder een heldere sterrenhemel met de volle maan, die als een soort schijnwerper in de lucht hing, stonden we aan de waterkant. Een lamp? Die had je niet echt nodig. Je zag alles, je zag zelfs onze schaduwen alsof het daglicht was. We stonden in onze waadpakken tot onze knieën in het water midden in een natuurgebied met alleen het geluid van vogels op de achtergrond. De avond was voor mijn gevoel al geslaagd!

Posities innemen en werpen met die pluggen!
Op de eerste stek ving mijn maat binnen twintig minuten drie hele mooie snoekbaarzen. Elke vijf tot tien minuten hoorde ik in de verte: “Jaaa! Ik heb er één”. De man was on fire! Het waren mooie vissen tussen de 60 en 70 cm. Snoekbaars van deze formaat is een mooie vechter, zeker in de sterke stroming op een lichter hengel. Kort daarna viel de stroming met hoogwater weg en de snoekbaars aanbeten stopte vrijwel meteen.

Op naar de volgende stek!

Zwart wit snoekbaarsvissen bij het maanlicht
Stek 2 vissen bij het maanlicht

Vol moed door de geweldige start besloten we verderop een nieuwe stek te verkennen. In de eerste kwartier, ondanks het gebrek aan stroming, hadden we redelijk veel actie. Vier snoeiharde aanbeten op de plug! Altijd een lekker gevoel. Er is op dat moment niets mooier dan een onmiskenbare, felle aanbeet van een snoekbaars. Eentje kreeg ik aan de kant en andere kwamen helaas, tegen kant los. Ik vond het niet erg. Want die aanbeten waren ongelooflijk spannend, de snoekbaars volgende soms de plug tot aan mijn voeten. Na vier aanbeten hadden ze het door en zo vel als het begon stopte het opeens. Als ik wat scherper was hadden we waarschijnlijk zeven vissen aan de kant kunnen hebben. Dat is niet bepaald slecht voor netto gezien twee uurtjes vissen. Maar uiteindelijke gaat het me niet om de aantallen.

Het opdoen van nieuwe ervaringen is wat het vissen zo mooi maakt. De slechte reeks was doorbroken en ik was met dank aan mijn maat weer een ervaring rijker.

Ter afsluiting

Naast het kiezen van de timing om te vissen bij de volle man zijn er nog een aantal belangrijke zaken die invloed hebben op je vangsten. Zoals bijvoorbeeld:

  • Windstand, bepaalde windrichting en/of windkracht kan ongunstig zijn.
  • Opkomst van een koudefront, sterke temperatuurschommelingen.
  • Stroming, geen stroming in deze wateren betekent vaak minder of geen vis!

Ik daag je uit om het zelf te proberen! Ga wel voorbereid vissen en zorg ervoor dat mensen die je kent weten waar je bent. Geniet ervan en het belangrijkste stay safe out there!


Deel hieronder jouw verhaal en jouw mening met ons! Samen leren via elkaars ervaringen.

Vangse!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *