6 redenen waarom NOVEMBER een topmaand is om op SNOEKBAARS te vissen (incl. een bonus tip) 

November is een topmaand voor snoekbaars. De snoekbaarzen zijn vel aan het jagen op de overgebleven aasvis. Je vangt in de herfstperiode over het algemeen meer vis en is de kans op een grote snoekbaars veel hoger! Het vissen is dan over het algemeen makkelijker.  

De top 6 redenen waarom November een top maand is om op snoekbaars te vissen:   

  1. De snoekbaars is in topconditie  
  2. Steeds minder aasvis  
  3. De snoekbaars zit nog niet diep
  4. Het is langer donker    
  5. De stekken zijn beter bereikbaar en bevisbaar 
  6. Minder vissers op de stekken  

Alle reden om enthousiast te worden en die hengel op te pakken! 

1. The hype is real! De snoekbaars is in topconditie  

De watertemperatuur daalt in de maand November. De gemiddelde watertemperatuur zit ergens tussen de 14 en 8 graden. Deze temperatuurverandering zorgt er o.a. voor dat de snoekbaars getriggerd wordt om te jagen. Vooral de grote vissen worden actiever en gaan zich verder voorbereiden voor de winter. De kans om een bak van een snoekbaars te vangen is dik aanwezig! 

Je merkt ook aan de vissen dat de voorbereiding voor de winter al in Oktober is ingegaan. De gemiddelde snoekbaars is over het algemeen dikker. Ze zijn sterk en agressief. De aanbeten zijn fel en de dril zwaarder. Bij het onthaken van de vis blijft de snoekbaars met kaken stijf en  gaat ie klapperen met zijn bek. Het vrijlaten van de vis gaat moeiteloos, hij zwemt hard weg en krijg je vak een spetter water na in je gezicht. Op naar de volgende vis….  

Monster snokebaars snoekbaarsvangen.nl
Grote November snoekbaars. Er ligt altijd een prachtexemplaar ergens op de loer.

2. Goed nieuws! Steeds minder aasvis. 

Steeds minder aasvis in het water maakt dat de snoekbaars ook minder te kiezen heeft. Omdat er minder (nog steeds voldoende) voedsel beschikbaar is wordt de kans des te groter dat de snoekbaars eerder je aas pakt, zeker in tegenstelling tot de warme maanden. Het vangen van een snoekbaars is over het algemeen makkelijker. 

Door het afnemen van aasvis willen ze ook groter kunstaas te pakken. Afhankelijk van het type water is het aan te raden om te variëren met verschillende soorten maten kunstaas. Meest gangbare maten kunstaas vanaf de kant zijn meestal tussen de 7 en 12 cm. Bij het verticalen is het ook interessant om met groter aas te experimenteren. Voor het vissen met dood-aas op snoekbaars zou ik ca. 8 cm aas nemen. Let wel op dat je op tijd aanslaat, voordat ie het aas doorslikt. Het gebruik van haken zonder een weerhaak wordt hierbij aangeraden.  

Herfst snoekbaars
Mooie herfst snoekbaars, geen grote maar toch heerlijk bij een warme zonnige herfstdag te vangen.

3. Laatste ronde! De snoekbaars zit nog niet diep 

Het is bekend dat snoekbaars ergens in de herfst (afhankelijk van de temperaturen) naar de diepe delen van de rivieren, meren en plassen trekt. Soms wel tot 30 m diep!  

Maar …. Gelukkig is het nog niet zo ver. In November is de snoekbaars zich nog aan het vol vreten, fel aan het azen op de overgebleven aasvis. Hierdoor heb je nog volop kans om de snoekbaars in ondiep water te vangen. Terwijl de snoekbaars de aasvis tussen de stenen en de overgebleven waterplanten aan het stalken is.  

Eigenlijk is de snoekbaars in de herfst in alle lagen (dieptes) van het water te vinden. Overdag vaak nog iets dieper en terwijl het donker wordt kruipen ze langzaam richting de ondiepere delen. Bij stormachtig weer, grote stroming en/of waarbij het water troebeler is dan anders komen ze vaak ook dichterbij de kant.  

4. We gaan een uur terug: Het is langer donker 

Waarom is dit goed? Vraag jij je af? Het heeft te maken met het sterk ontwikkelt zicht van de snoekbaars. Die met zijn grote ogen (ook wel glasoog genoemd) moeiteloos zijn aas kan zien. Daarnaast vangen ze uitstekend alle vibraties in het water op. Dat maakt de snoekbaars zelfs in troebel water een uitstekende jager. Tijdens deze nachten ga ik er vaak erop uit. Avonden en nachten van 20 vissen zijn uitzonderlijk maar zeker niet ondenkbaar. Ik heb regelmatig meegemaakt dat de snoekbaars urenlang aanstaat en dat we met intervallen van 5 tot 15 min een snoekbaars vingen tot diep in de nacht. Als de aanbeten minder worden dan pakken we gewoon de volgende stek waar wederom vaak een aantal prachtexemplaren te wachten staan.  


Bonus tip! 

 ’s Nachts wordt de snoekbaars dapper! Ongehinderd, onder het deken van de nacht komt ie tegen de kant en is ie zelfs in 30 cm water te vinden. Ze staan meestal tussen de stenen of tegen de kant in een hinderlaag opgesteld. Wachtend om toe slaan op alles wat voorbijkomt. Probeer af en toe langzaam ondiep te vissen en je zult versteld staan. Meestal is er wel een snoekbaars te vinden. 


Nachtvissen op snoekbaars in November
Gevangen in 30 cm water op een kleine plug. De grootte van de kunstaas maakt soms het verschil.

5. De stekken zijn beter bereikbaar en bevisbaar  

November brengt naast een groter kans op vis nog een aantal mooie dingen met zich mee! Waar ik persoonlijk blij mee ben. Waarschijnlijk jij ook!  

Mijn stekken zijn beter te bereiken vanaf de kant. Vooral de afgelegen stekken die in de zomer dicht zijn gegroeid. Ik hoef niet meer door de torenhogen en soms natte vegetatie (planten) door te lopen. Vaak met allerlei spinnen en beestjes over mee heen. Liever niet zeg maar…  

Een groter voordeel is dat de waterplanten langzaam afsterven. De aasvis kan zich minder goed verstoppen en stukken (ondiepe water) tegen het riet zijn makkelijker te bevissen. De waterplanten zijn dan niet helemaal weg (dat duurt nog eventjes) en probeer vooral de randen ervan te bevissen. In deze stukken is vaak ook vis te vinden! Hele mooie, vaak donkere en kleurrijke exemplaren vanwege het andere type voedsel dat ze eten.  

6. Minder vissers op de stekken. Ik hou van mensen maar niet op mijn stekken! 

En als laatste maar zeker niet het minste: Gelukkig zijn er steeds minder mensen aan de waterkant later in de herfst.  

Afgelopen jaren is het vissen populairder geworden, tijdens de lockdown hebben steeds meer mensen deze mooie hobby (weer) opgepakt. Dat is op zich een goede ontwikkeling maar een groot nadeel hiervan is dat mijn stekken vaak bezet zijn. Beduidend vaker dan voorheen, dan heb ik het over ongeveer drie of vier jaar gelden.  

Hiernaast merk ik dat het (sport) vistourisme in serieuze opkomst is, talloze auto’s en busjes met vooral Duitse kanttekens zijn langs de kant te vinden. Uiteraard met grote dank aan social media en de vis influencers…. Die continu op zoek zijn naar de dopamine hits van de likes die ze op hun posts krijgen. Daarnaast zit bij velen een commercieel gedreven motivatie achter. Want sportvissen is booming business zoals je gemerkt hebt. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer.  

Tenslotte is Sportvisserij Nederland actief het vistourisme in Nederland aan het promoten. Deze drie zaken versterken elkaar en zorgen voor veel ogen op de mooie visserij waar we dankbaar voor mogen zijn. Maar genoeg hierover…  

Wat betekent dit voor mij?  

Ken je het gevoel dat je bij een stek aankomt en je ziet al een auto geparkeerd staan, je loopt de hoek om en ja hoor! Daar staan ze, meestal twee man sterk. Of erger nog, een paar man die met 20 stokken statisch vissen. Verschrikkelijk vind ik dat! Ik kijk er meestal zo naar uit om op dat plek te vissen, ik had alles uitgedokterd en heb meestal een plan bedacht hoe ik achter de snoekbaars aan zou gaan. Maar helaas! Op naar de volgende stek maar…  

In November en later is gelukkig hier beduidend minder vaak sprake van! Door de korte dagen en lagere temperaturen zie je de “mooie weer” vissers verdwijnen. Mijn stekken zijn vaak vrij!  

En ik? Ik zit dan helemaal in mijn element. Weer of geen weer, ik vind het geweldig, buiten in de natuur achter de snoekbaars aan. In de afwachting van de aanbeet van die droomvis af! 

Snoekbaars vangen
Elke dag is anders en je moet je continu aanpassen aan de omstandigheden. Dat maakt het vissen zo interessant!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *